Прокуратурата вече отказа преместване   Съдиите в Стара Загора масово започнаха

...
Прокуратурата вече отказа преместване
  Съдиите в Стара Загора масово започнаха
Коментари Харесай

И последният възможен съдия от Стара Загора се отказа от делото Дебора

Прокуратурата към този момент отхвърли пренасяне
 

Съдиите в Стара Загора всеобщо започнаха да си вършат отводи по делото за домашно принуждение против Дебора Михайлова от седмици насам, а през днешния ден (9 януари) и последният, който можеше да прегледа делото, се е отказал да го стори. Това заяви в. " Сега ", базирайки се на регистъра на Районния съд в Стара Загора. От съда в продължение на седмица мълчат с какви претекстове са направени всеобщите отводи. След като всички районни съдии в града се отхвърлиха, ще би трябвало да бъде избран различен еднакъв по степен съд, който да прегледа процеса против обвинения Георги Николаев Георгиев. Вероятно това ще бъде Районният съд в Пловдив.

Прокуратурата към този момент отхвърли пренасяне

През октомври предходната година Върховната касационна прокуратура (ВКП) реши делото да не се мести и да остане в Стара Загора. Тя отхвърли молбата на юристите на обвинения за трансфер на правосъдните съвещания в различен регион. Мотивите за пренасяне, отправени към изпълняващия функционалностите основен прокурор Борислав Сарафов, бяха изложени в края на август и сочеха, че в Стара Загора следствието няма да се води обективно и независимо. Освен това отбраната на Николаев уточни, че публичният напън бил огромен и това може да окаже влияние, в случай че делото се води в този регион. Само че от ВКП взеха решение друго, тъй като " не са налице задоволително причини " и молбата на юристите на Николаев е неоснователна.

Отводите

Обвинителният акт против Георги Георгиев беше импортиран в Районния съд в Стара Загора на 15 декември. Оттогава насам поредно отказ си направиха всички 17 наказателни и цивилен съдии. От обществено наличните данни излиза наяве, че всички те се базират на текста от Наказателно-процесуален кодекс, който споделя, че " не може да взе участие в състава на съда арбитър или правосъден заседател, който заради други условия може да се смята преднамерен или заинтригуван директно или индиректно от изхода на делото ".

Обвиненията

26-годишният Георги Николаев Георгиев ще дава отговор по три обвинявания. Първото е, че на 26 юни с особена свирепост и по особена непосилен за жертвата метод посредством нанасяне на удар с пестник в главата и 18 порезни рани с макетно ножче е предизвикал на 18-годишното момиче двустепенна междинна телесна щета и я е обезобразил. За това закононарушение Наказателният кодекс планува от 2 до 10 години затвор.

Второто обвиняване е, че на 26 юни е принудил потърпевшата да претърпи нещо обратно на волята ѝ, като е остригал с електрическа машинка част от косата ѝ. Употребил и мощ, удряйки я с пестник в лицето. Наказанието за това е до 6 година затвор. Същото наказване Наказателен кодекс планува и за третото обвиняване на Георгиев - че в интервала от април до 25 юни шест пъти се е заканил с ликвидиране на Дебора Михайлова. Случаят провокира всеобщи митинги против домашното принуждение през миналата година.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР